Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

«Αδαμάντιος Κοραής», το νέο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα


Ένα «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο θα λειτουργεί στην Αθήνα στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα,  σύμφωνα με τον σχεδιασμό της «Αθηνάς» που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο εντάσσονται το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο.
Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.
Στην Αθήνα δημιουργείται Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται. Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους. Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.
Μεταξύ άλλων, ο  Κ. Αρβανιτόπουλος,  τόνισε πως δεν θα ξεπεράσει το 4% η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας,δίνοντας το σχέδιο στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρυσι ήταν 480 και τώρα θα είναι 386.
Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων κατά το ακαδημαικό έτος 2012 – 2013 ανήλθε σε 81.639.
Εξ’ αυτών 64.478 αφορούσαν εισακτέους  90%,  9.927 αφορούσαν εισακτέους 10% ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ.
Από τους  64.478 εισακτέων 90%, 63.845 αντιστοιχούν σε θέσεις εισακτέων για  ημερήσια λύκεια εκ των οποίων:
1857 θέσεις εισακτέων αφορούν στρατιωτικές σχολές
376  θέσεις εισακτέων αφορούν εκκλησιαστικές σχολές
96 θέσεις  εισακτέων αφορούν τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων
10.031 θέσεις εισακτέων αφορούν ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες
Σημειώνεται ότι:
1. οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά¨
2. Οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% – γενική σειρά
Κατά συνέπεια οι θέσεις των 51.485  εισακτέων για το 2012 – 2013 αφορούν μόνο θέσεις  γενικής σειράς ημερησίων λυκείων 90% εξαιρουμένων των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και σχολών τουριστικών και αντιστοιχούν στις θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς.
Κατ’ αντιστοιχία και η εκτίμηση των 49.600 θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς και οι οποίες φυσικά  θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες  θέσεις των υπολοίπων κατηγοριών.  Αυτός σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4% , στα ΤΕΙ περίπου 30% μείωση και στα Πανεπιστήμια 15% αύξηση.
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε δε ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αφού το σχέδιο θα σταλεί στα πανεπιστήμια. Επισήμανε, δε, ότι κατά την περίοδο κρίσης που περνάμε υπάρχουν, αλλά και δίδονται ευκαιρίες. «Δεν έχουμε» είπε «την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά παρ” όλα αυτά ακολουθήθηκε η πολιτική διαλόγου με τους φορείς, ενώ εκθέσαμε τα κριτήρια και τους κανόνες στα πολιτικά κόμματα».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι στόχοι του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση των ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, και μέριμνα είναι τα παιδιά, οι νέοι, οι προσδοκίες αυτών και των οικογενειών τους, να σπουδάζουν σε ισχυρά ιδρύματα με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, ώστε να μην παίρνουν πτυχία που οδηγούν στην ανεργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός της εβδομάδας να ολοκληρωθεί ο γύρος των παρουσιάσεων από πλευράς υπουργού Παιδείας και να δοθεί το σχέδιο για διαβούλευση.
Οι πρώτες αντιδράσεις πρυτάνεων
Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε τρεις πρυτάνεις ζητώντας την πρώτη εκτίμησή τους.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το σχέδιο. Είναι σημαντικό ότι δεν χάνουμε κανένα τμήμα, όπως άλλωστε προσωπικά ο υπουργός είχε διαψεύσει φήμες που μας έφεραν να χάνουμε ένα τμήμα. Η διαφωνία μου, η οποία όμως πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί, έγκειται στην προτεινόμενη αλλαγή της ονομασίας μας σε Πανεπιστήμιο Πατρών -Δυτικής Ελλάδας. Και ο λόγος είναι ότι μας πήρε πενήντα χρόνια ιστορίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας, να κάνουμε το όνομα του, διεθνώς γνωστό και αναγνωρίσιμο».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δήλωσε: «Το σχέδιο έχει θετικά σημεία, αλλά και πολλά σημεία που χρήζουν περισσότερη επεξεργασία, ώστε οι αλλαγές να αποκτήσουν νόημα, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπάρχουν εκκρεμή θέματα για τα οποία η σύγκλητός του θα υποβάλει διορθωτικές προτάσεις».
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, τόνισε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στο σχέδιο και ένα απ’ αυτά είναι ότι κρατήθηκε σε υψηλό ποσοστό η πρόταση που είχε γίνει από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή θα πρέπει να αλλάξουν κυρίως τα προφανή. Και αναφέρομαι στα πανεπιστήμια τύπου Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει δύο βασικά προβλήματα: Το ένα είναι ότι πληθώρα αλλαγών εντοπίζεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Το δεύτερο είναι ότι έχουν γίνει προφανή ακαδημαϊκά λάθη. Ως παράδειγμα θα αναφέρω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προτείνεται συγχώνευση τμημάτων πενταετών πολυτεχνικών σχολών Μηχανικών, με τμήματα Διοίκησης. Επίσης, δεν λειτουργεί για 5η χρονιά το τμήμα Τουρισμού χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος και δεν ιδρύεται η πολυτεχνική σχολή. Την ίδια ώρα υπάρχουν πάμπολλα τμήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια που μετατράπηκαν σε σχολές».

Share this

0 Comment to "«Αδαμάντιος Κοραής», το νέο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα"

Δημοσίευση σχολίου