Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Επαγγελματικά προσόντα σε απόφοιτους Τεχνικών Λυκείων: Ποιες ειδικότητες αφορά

Ανακοινώθηκε το "Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων" για τους απόφοιτους Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών, τα οποία εκκρεμούσαν την τελευταία 5ετία. Ποια η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Το «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» (τίτλοι σπουδών οι οποίοι απονέμονται στην Ελλάδα) παρουσίασε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ συγχρόνως ανακοίνωσε την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.), τα οποία εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών τονίζοντας ότι: «Η απόφασή μας αποδίδει με δικαιοσύνη επαγγελματικά δικαιώματα που θα δώσουν την δυνατότητα εισόδου στην αγορά εργασίας χωρίς στρεβλώσεις, σε ασφαλές εργασιακό και επαγγελματικό πλαίσιο.
Τα Τεχνικά Λύκεια και οι προοπτικές τους
Πέραν αυτού, τόσο το νομοσχέδιο που δρομολογούμε για το νέο Τεχνικό Λύκειο, όσο και η εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του, είναι βήματα σταθερά που αναβαθμίζουν την τεχνική εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε την τεχνική εκπαίδευση στην ανάταση της εθνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Πιο συγκεκριμένα, χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλων ΕΠΑ.Λ. των ειδικοτήτων: «Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας, «Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, «Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρονικής, «Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρονικής, «Σχεδιαστών Δομικών Έργων» του Τομέα Δομικών Έργων, «Υπαλλήλων Διοίκησης Οικονομικών Υπηρεσιών» του Τομέα Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, «Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, «Πλοιάρχων Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Πλοιάρχων, «Μηχανικών Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Μηχανικών, «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του Τομέα Μηχανολογίας, «Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου».
Επίσης, χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑ.Σ. των ειδικοτήτων: «Συντήρησης Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης», «Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών», «Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου», «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου», «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών», «Τεχνιτών Αμαξωμάτων», «Σχεδιαστών Τεχνικών Εφαρμογών με χρήση Η/Υ», «Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων», «Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων», «Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων», «Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων». Αλλά και σε ειδικότητες που υπάρχουν απόφοιτοι, αλλά δεν θα υπάρχουν στο νέο Τεχνικό Λύκειο, όπως: «Αισθητικής Τέχνης», «Κομμωτικής Τέχνης», «Βοηθών Νοσηλευτών», «Βοηθών Γενικής Νοσηλείας», «Βοηθών Φαρμακείων», «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, «Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας».
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε, στην ομιλία του, στο σχέδιο νόμου για το Τεχνικό Λύκειο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
«Πιστεύουμε ότι η δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση πρέπει να προσβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση και αυτή με την σειρά της να εκπληρώνει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Γι' αυτό, σχεδιάζουμε ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης», τόνισε.
Τέλος, σχετικά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαμορφώνουμε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, με την ανάπτυξη του οποίου διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός συνεκτικού και κατανοητού συστήματος κατάταξης όλων των προσόντων, δηλαδή των τίτλων σπουδών, οι οποίοι απονέμονται στη χώρα μας».

Share this

0 Comment to "Επαγγελματικά προσόντα σε απόφοιτους Τεχνικών Λυκείων: Ποιες ειδικότητες αφορά"

Δημοσίευση σχολίου