Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Στις 16 Μαΐου η έναρξη των Πανελλαδικών φέτος

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η 16η Μαΐου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, για να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα σχολεία θα σταματήσουν στις 22 Απριλίου και θα επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, στις 9 Μαΐου, και -βάσει νόμου- πριν από την έναρξη των εξετάσεων πρέπει να μεσολαβήσει ένα τριήμερο διακοπής.
Παράλληλα οι φετινοί υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι
⒈ Οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ' τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ' τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα διεξαχθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών εξετάσεων. 
 Οι απολυτήριες εξετάσεις στην Γ' τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ' τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. 
 Στους μαθητές χορηγείται απολυτήριο, στο οποίο δεν υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων. 
Οπως προκύπτει από στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Παιδείας, Ανθρωπιστικές και Θετικές Σπουδές είναι οι δυο Ομάδες Προσανατολισμού που επιλέγονται από τους περισσότερους μαθητές της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων, ενώ ακολουθεί η Ομάδα των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Συγκεκριμένα, το 37,8% των μαθητών έχει επιλέξει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, ενώ ακολουθούν η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών με 35,8% και Οικονομίας-Πληροφορικής με 26,4%. 

Αυξημένης βαρύτητας 

Στο νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με το οποίο θα διαγωνιστούν περισσότεροι από 70.000 υποψήφιοι (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) τον Μάιο που μας έρχεται, ορισμένα μαθήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν ουσιαστικά τα «κλειδιά» που μπορούν να... ανοίξουν την είσοδο των σχολών.
Αναφερόμαστε βασικά στο πρώτο μάθημα σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο με συντελεστή αυξημένης (1,3). 
➥ Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο είναι τα Αρχαία Ελληνικά,
➥ για το 2ο τα Μαθηματικά,
➥ για το 3ο η Βιολογία,
➥ για το 4ο η Νεοελληνική Γλώσσα και
➥ για το 5ο τα Μαθηματικά.

Πίνακας 1 | 
Στον πίνακα 1. ⇱ μπορούμε να δούμε τη διαμόρφωση των συντελεστών ανά Ομάδα Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο
Kαι στον πίνακα 2   τα μόρια ανά μονάδα για όλα τα Πεδία και τις Ομάδες Προσανατολισμού. 

Πίνακας 2 - Πίνακας 3 | 
Στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστές 1,3 και 0,7 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι
⬔ 330 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 1,3). 
⬔ 270 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,7). 
⬔ 200 μόρια για κάθε μονάδα των υπολοίπων μαθημάτων. 
Συνολικά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 6.600 μόρια, το δεύτερο μέχρι 5.400 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4.000 μόρια το καθένα.
Μέγιστος αριθμός μορίων, 20.000. 

«Αξία» μονάδων 

Με το νέο σύστημα υπολογισμού κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 65% περισσότερο από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας και κάθε μονάδα του δευτέρου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας «αξίζει» 35% παραπάνω από κάθε μονάδα των μαθημάτων άνευ συντελεστή βαρύτητας. 
Στην περίπτωση εξέτασης σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας με συντελεστές 0,9 και 0,4 η αξία των μονάδων των μαθημάτων είναι
⬔ 290 μόρια για κάθε μονάδα του πρώτου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,9). 
⬔ 240 μόρια για κάθε μονάδα του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας (συντελεστής 0,4). 
⬔ 200 μόρια για κάθε μονάδα των υπόλοιπων μαθημάτων. 
Σε αυτή την περίπτωση συνολικά το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «μετράει» μέχρι 5.800 μόρια, το δεύτερο μέχρι 4.800 μόρια και τα υπόλοιπα μέχρι 4.000 μόρια το καθένα. Μέγιστος αριθμός μορίων, 18.600. 

Βάσεις εισαγωγής 

Αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα περιορισμένα μαθήματα θα επιτρέψουν στον μικρό αριθμό αριστούχων που θα καταγραφεί και φέτος να εκτοξεύσει τις βάσεις σε περιζήτητες σχολές κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί φανερώνουν ότι με το νέο σύστημα εισαγωγής θα έχουμε πτωτικές τάσεις στην κίνηση των βάσεων. 
Αυτό οφείλεται, αφενός στο ότι δεν υπάρχουν πλέον εύκολα μαθήματα που να ανεβάζουν τη μέση απόδοση υποψηφίων και αφετέρου στην αφαίρεση, κατά τον υπολογισμό της βαθμολογίας, των προφορικών βαθμών, οι οποίοι έδιναν πριμ 600 μορίων στο σύνολο σχεδόν των υποψηφίων.
Παράλληλα με τον νέο τρόπο υπολογισμού, έχει αποδυναμωθεί η βαρύτητα των δύο Μαθημάτων Αυξημένης Βαρύτητας, όπως δείχνει ο πίνακας 3.

Share this

0 Comment to "Στις 16 Μαΐου η έναρξη των Πανελλαδικών φέτος"

Δημοσίευση σχολίου