Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑΛ(1/6/2023)


 Στο μάθημα της  Νεοελληνικής  Γλώσσας και Λογοτεχνίας εξετάστηκαν οι μαθητές των ΕΠΑΛ στη πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα ήταν ιδιαίτερα βατά και προσεγγίσιμα. Ως θέμα δόθηκαν τα οφέλη του εθελοντισμού και στο ζήτημα Α1 ζητήθηκε περίληψη αποσπάσματος του κειμένου από συγκεκριμένες παραγράφους, πράγμα που βοήθησε έτι περαιτέρω τους υποψηφίους στο να απαντήσουν εύστοχα. Τα ζητήματα της ομάδας Α2 αφορούσαν ό,τι ευκολότερο σε ασκήσεις (δομή παραγράφου και συνώνυμα τριών λέξεων).Τέλος στο ζήτημα Α3 τα ζητούμενα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και αφορούσαν τις μορφές εθελοντικών δράσεων και τη συμβολή του σχολείου στην καλλιέργεια πνεύματος εθελοντισμού στους νέους.

Το λογοτεχνικό κείμενο αφορούσε ένα  υπέροχο ποίημα  του Μπ Μπρέχτ με τίτλο "Καταφύγια για τη νύχτα". Στο ζήτημα Β1 ζητήθηκε από τους υποψηφίους να εντοπίσουν τρία από τα θέματα που πραγματεύεται το ποίημα με ανάλογες κειμενικές αναφορές(ιδιαίτερα εμφανή).Στην ομάδα Β2 ζητήθηκε η λειτουργία τριών σχημάτων λόγου και των ρηματικών προσώπων στο ποίημα, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η δραστηριότητα Β3 που απαιτούσε προσοχή από τους υποψηφίους και αφορούσε το αν η άποψη του ποιητή σε συγκεκριμένο απόσπασμα του ποιήματος ήταν αισιόδοξη ή απαισιόδοξη.

ΥΓ. Ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος που συστηματικά μελετούσε όλη τη χρονιά και ασκούνταν στην παραγωγή λόγου και τις ασκήσεις δε θα αντιμετώπισε σήμερα πρόβλημα!

                                                        Σαββίδης Κ.Λάαρος

                                                    ΦιλόλογοςΦροντιστής

                                    Διευθυντής Σπουδών του Γενικού Φροντιστηρίου ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ

Share this

0 Comment to "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑΛ(1/6/2023)"

Δημοσίευση σχολίου