Αυτά που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μετά από τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι:
- Για πρώτη φορά θα ισχύουν οι ελεύθερες μετεγγραφές χωρίς κανέναν ποσοτικό περιορισμό στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι, οι πολύτεκνοι καθώς και τέκνα πολυτέκνων, γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με 3 ζώντα τέκνα, επιτυχόντες με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, ορφανοί από τον ένα ή τους δύο γονείς κλπ θα έχουν καθολικό δικαίωμα μετεγγραφής.
- Μετεγγραφές με εισοδηματικό κριτήριο και ποσοτικό περιορισμό στο 10%. Δηλαδή οικονομικό κριτήριο 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και σε ποσοστό 10% επί των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός εκείνων που δικαιούνται μετεγγραφή είναι ανώτερος του ποσοστού του 10%, τότε μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.
Τι περιμένουμε ακόμα από το υπουργείο;
- Τις διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές, όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την μετεγγραφή τους.
- Τις ημερομηνίες ελέγχου των δικαιολογητικών για τις μετεγγραφές (θα υπάρξει προς τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν οι φοιτητές το πρώτο εξάμηνο των σπουδών).
- Τι θα ισχύει ακριβώς με την περίπτωση του τόπου μετεγγραφής όταν μένει αλλού η οικογένεια, αλλού σπουδάζει ένα παιδί και αλλού επιτυγχάνει το δεύτερο παιδί.
- Αν τελικά οι μετεγγραφές ισχύουν μόνο για τους πρωτοετής ή για τους φοιτητές προηγούμενων ετών.
0 Comment to "Τι πρέπει να ξέρετε για τις μετεγγραφές"
Δημοσίευση σχολίου