Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή μητέρας φοιτητή για το σχέδιο "Αθηνά"


ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Μητέρας φοιτητή
                 ΠΡΟΣ : τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού
                             κύριο Αρβανιτόπουλο
         Κύριε Υπουργέ,
Είμαι μητέρα φοιτητή που σπουδάζει στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη).
Επικοινωνώ μαζί σας για να σας εκφράσω την αγωνία μου, όπως και άλλων γονέων που έχω επικοινωνήσει, για το μέλλον των παιδιών μας και τη γνώμη μου για τις προτάσεις σας στο σχέδιο Αθηνά που αφορούν το συγκεκριμένο πολυτεχνικό τμήμα.
Ζούμε από την μέρα της εισαγωγής τους  στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέχρι σήμερα τον αγώνα των παιδιών για μόρφωση.
Ζούμε τον αγώνα των μελών ΔΕΠ, που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός πολυτεχνικού τμήματος, όπως είναι το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ζήσαμε την επιτυχία των παιδιών μας, που ήθελαν να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύονταν, αλλά και την αγωνία τους όταν στην πορεία διαπίστωσαν, ότι αυτό που σπούδαζαν ήταν μόνο στα χαρτιά.
Βρέθηκαν σʼ ένα νοικιασμένο κτίριο γραφείων διαμορφωμένο σε «πανεπιστήμιο», χωρίς αμφιθέατρο, χωρίς εγκαταστάσεις εργαστηρίων, χωρίς επάρκεια διδακτικού προσωπού  κ.τ.λ.
Τι άλλαξε σήμερα από τις αρχικές διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση τις προηγούμενες δεκαετίες λειτούργησε σε μια διόλου ακαδημαϊκή λογική, σίγουρα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ότι η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από μάλλον μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων, με μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια που συνδέεται με την διασπορά πόρων;
Τι άλλαξε από τις δηλώσεις εσάς του ιδίου, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την ΤΡΟΪΚΑ, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες;
Και το σημαντικότερο.
Τι άλλαξε, όταν πριν λίγους μήνες το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζονταν σαν ένα πολυτεχνικό τμήμα χωρίς υποδομές και μη βιώσιμο;
Κυριολεκτικά τίποτε δεν άλλαξε!
Απλά κατά τη γνώμη μας υπερίσχυσαν οι σκοπιμότητες και η παρέμβαση του τοπικού παράγοντα, ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση ένα απομονωμένου πολυτεχνικού τμήματος απλά για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και όχι για την παροχή επαρκούς ακαδημαϊκής μόρφωσης ή την διασπορά πόρων για την Παιδεία
Δε συμφωνούμε με το επιχείρημα, ότι η ύπαρξη του πολυτεχνικού τμήματος συνδέεται με τη βαριά βιομηχανία της περιοχής.
Απλά γιατί τέτοια βιομηχανία δεν υπάρχει και η Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει  αντίστοιχο πολυτεχνικό τμήμα στο ΑΠΘ  απέχει 100 χιλιόμετρα από την Κοζάνη.
         Κύριε  Υπουργέ,
Πιστεύουμε πως η λύση για διοικητική συγχώνευση του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΑΠΘ και η παραμονή της έδρας του στην Κοζάνη δε λύνει το πρόβλημα λειτουργίας του τμήματος και της πανεπιστημιακής μόρφωσης των παιδιών μας. 
Μη θυσιάζετε τα όνειρα των παιδιών μας για ένα σύγχρονο με υποδομές και επιστημονική επάρκεια Πολυτεχνικό Τμήμα στο βωμό των μικροπολιτικών συμφερόντων και απαιτήσεων .
Μην εγκαταλείψετε την καθημερινή προσπάθεια των παιδιών μας για ένα καλύτερο αύριο , για « την αριστεία », που εσείς τόσο συχνά επικαλείσθε , σε ένα μισοβυθισμένο καράβι .
Ως ακαδημαϊκός Δάσκαλος γνωρίζετε πολύ καλά πως για να έχουμε ένα σύγχρονο και με επιστημονική οντότητα Πολυτεχνικό Τμήμα απαιτούνται κτίρια , εργαστήρια , επιστημονικό προσωπικό.
« Η όποια βαριά βιομηχανία της περιοχής » δεν προσδίδει στα Πολυτεχνικά Τμήματα της Κοζάνης επιστημονική επάρκεια , οντότητα και βιωσιμότητα .
Αντίθετα μάλιστα , για να μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας μας θα πρέπει πρωτίστως τα ίδια να έχουν επιστημονική οντότητα και βιωσιμότητα και όχι να θυσιάζονται στα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας της τοπικής κοινωνίας .
Συνεπώς λοιπόν η λύση για διοικητική ΜΟΝΟΝ συγχώνευση του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Α.Π.Θ. ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ  , ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΤΙΡΙΑ , ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ .
Πολύ δε περισσότερο που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σας και εσάς προσωπικά.
Τολμήστε , πέρα και έξω από τοπικά συμφέροντα , να κάνετε τη ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ .
Τολμήστε να ολοκληρώσετε τη συγχώνευση , που εξαγγείλατε , με τη μεταφορά της έδρας του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πολυτεχνικό τμήμα του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποκτήσουν υπόσταση επιτέλους οι σπουδές και οι καθημερινές θυσίες των παιδιών μας .
         Με τιμή
         Κουναδίνη Βικτωρία

Share this

0 Comment to "Επιστολή μητέρας φοιτητή για το σχέδιο "Αθηνά""

Δημοσίευση σχολίου