Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Πανελλαδικές εκπλήξεων, με ανατροπές στις βάσεις

Πανελλαδικές των εκπλήξεων, όσον αφορά την πορεία των βάσεων εισαγωγής, θα είναι οι ερχόμενες εξετάσεις στις οποίες θα διαγωνιστούν χιλιάδες υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν μία θέση στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. 

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις θέσεις εισακτέων ανά τμήμα στην κατηγορία του 90% φέρνει ανατροπές σε δεκάδες τμήματα, πολλά από τα οποία είναι υψηλόβαθμα και επιλέγονται από χιλιάδες αριστούχους. 

Η ανακατανομή των εισακτέων δημιουργεί προσδοκίες για μείωση του ανταγωνισμού σε ορισμένες σχολές, την ίδια στιγμή που σε αρκετά τμήματα ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι χιλιάδες υποψήφιοι θα δουν το καλοκαίρι να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι βάσεις εισαγωγής εξαιτίας της μείωσης των εισακτέων. Πρόκειται για τις Νομικές Σχολές, αρκετές Ιατρικές, τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής κ.λπ. Αντίθετα, περισσότερους φοιτητές θα απορροφήσουν τμήματα Ψυχολογίας, Χημείας, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και αρκετά Πολυτεχνικά, όπως Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών. 

Σημαντική αύξηση στις θέσεις εισακτέων θα δουν και όσοι ενδιαφέρονται για τμήματα που εντάσσονται στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Έτσι, ευκολότερη θα είναι η εισαγωγή για τα τμήματα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Οικονομικών Επιστημών. Στο σημερινό «Έθνος-Παιδεία» παρουσιάζουμε πίνακα με 40 τμήματα υψηλής ζήτησης, όπου φαίνεται η διαφορά στον αριθμό των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι. 

Ακόμη, υπάρχει ξεχωριστός πίνακας για τα περιζήτητα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις χάνουν εισακτέους και σε άλλες κερδίζουν. Επισημαίνεται ότι η εικόνα στον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ διαφοροποιείται ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο. 

Πιο τυχεροί είναι όσοι επιλέξουν τμήματα που ανήκουν στο 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς ο συνολικός αριθμός αυξάνεται θεαματικά. Αντίθετα, στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι υποψήφιοι θα τα βρουν σκούρα, καθώς οι θέσεις που προβλέπονται είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το 2012. Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι εισακτέοι στα τμήματα ΑΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου. 

Αντιμέτωποι με αυξημένο ανταγωνισμό σε αρκετές ομάδες υψηλόβαθμων τμημάτων θα έρθουν οι φετινοί υποψήφιοι. Στα τρία Νομικά Τμήματα της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής) οι εισακτέοι για την κατηγορία του 90% των θέσεων θα φτάσουν για φέτος τους 900 (300 ανά τμήμα) όταν πέρυσι είχαν απορροφηθεί 1.107 φοιτητές. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν αυτές τις σχολές είναι αριστούχοι και είναι πολλαπλάσιοι από τις θέσεις που διατίθενται. 

Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι οι πρώτες προτιμήσεις ξεπέρασαν τις 4.500. Στα Τμήματα Φιλολογίας, το ψαλίδι φτάνει το 50%, καθώς στα 6 τμήματα που εδρεύουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας διατέθηκαν πέρυσι 1.296 θέσεις και φέτος μειώνονται σε μόλις 650. Η μεγαλύτερη μείωση αφορά το τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (-65), αφού οι 288 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι μειώνονται σε 100. 

Στο τμήμα των Ιωαννίνων οι θέσεις «κουρεύονται» κατά 60%, στην Πάτρα κατά 52% και στην Κομοτηνή κατά 44%. Μείωση των εισακτέων παρατηρείται και στις πλέον υψηλόβαθμες σχολές των πανεπιστημίων, που δεν είναι άλλες από τις Ιατρικές. Το τμήμα της Αθήνας χάνει 44 θέσεις, με τη μείωση να φτάνει το 30%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στο τμήμα του Αριστοτελείου, καθώς από τις 162 θέσεις που δόθηκαν πέρυσι μειώνονται φέτος σε 100 (-38,2%).
 
Η σημαντικότερη μείωση στον αριθμό εισακτέων αφορά τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου. Στο θέμα της κατανομής των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας και κυρίως στις θέσεις που αφορούν σε Σχολές Φιλολογίας και Ιστορίας αναφέρθηκε το μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ελένη Μαντζουράνη.
 
Η κ. Μαντζουράνη παρατηρεί τα εξής: «Από τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας η μεγαλύτερη μείωση γίνεται πρώτον στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δεύτερον στο ΕΚΠΑ. Με βάση αυτήν τη μείωση το τμήμα του ΕΚΠΑ έχει τον ίδιο αριθμό εισακτέων με τα αντίστοιχα στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιονίου και Πελοποννήσου (Καλαμάτα), μολονότι τα τμήματα αυτά διαθέτουν μικρότερο αριθμό μελών ΔΕΠ. 

Με την υποβάθμιση αυτή αγνοείται όχι μόνο ο ιστορικός ρόλος και η σπουδαία προσφορά του τμήματος του ΕΚΠΑ αλλά και ο αριθμός των μελών ΔΕΠ καθώς και οι συγκροτημένες υποδομές του. Σημειώνω με έμφαση ότι το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ έχει ήδη προβεί στην πρώτη εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση (ήταν το δεύτερο σε σειρά τμήμα του ΕΚΠΑ που ολοκλήρωσε την εξωτερική αξιολόγηση με επιτυχία) και ήδη ολοκληρώνει τη δεύτερη». 

Σε αύξηση των εισακτέων ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι προχωράει το υπουργείο Παιδείας για μια σειρά πρωτοκλασάτων πανεπιστημιακών τμημάτων. Ειδικότερα, ευκολότερη αναμένεται η εισαγωγή για πολλά Πολυτεχνικά Τμήματα, Οδοντιατρικές Σχολές αλλά και τα υψηλόβαθμα Οικονομικά Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου.Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τμήμα Λογιστικής, οι εισακτέοι από 99 που ήταν πέρυσι θα φτάσουν τους 250 (+60,4%). 

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου θα ανοίξει τις πύλες του σε 101 περισσότερους φοιτητές σε σχέση με πέρυσι, με το ποσοστό της αύξησης να φτάνει το 50,5%. Κατά 41,5% ή αλλιώς κατά 83 αυξάνονται οι θέσεις στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Στις δύο Οδοντιατρικές Σχολές (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) οι εισακτέοι αυξάνονται συνολικά κατά 57.

Πηγή Έθνος

Share this

0 Comment to "Πανελλαδικές εκπλήξεων, με ανατροπές στις βάσεις"

Δημοσίευση σχολίου