Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Απόφαση υπ. Παιδείας: Έξι τα επιστημονικά πεδία στις επόμενες Πανελλήνιες

Ποιες σχολές θα περιλαμβάνει το νέο και έκτο κατά σειρά επιστημονικό πεδίο στο μηχανογραφικό. Η προοπτική της επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου



Ένα νέο επιστημονικό πεδίο θα δημιουργηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές σχολές, οι αστυνομικές και η πυροσβεστική ακαδημία.

Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84".
Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, φέτος στις Σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας θα εισαχθούν συνολικά 580 άτομα, που όμως δεν θα φοιτήσουν από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά το 2015-16.
"Έχουμε εκπονήσει μελέτη και πρόθεση μας αποτελεί η συγκρότηση ενός πεδίου που θα συμπεριλάβει όλες τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και τις αστυνομικές και την πυροσβεστική ακαδημία", δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με την δημιουργία του νέου επιστημονικού πεδίου.
"Από το επόμενο σχολικό έτος, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές από ένα πεδίο. Διότι, αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα, οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι προσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια", τόνισε.
Τα σενάρια επαναφοράς της βάσης του 10
Ο υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
"Σε πρώτη φάση το αποκλείσαμε" απάντησε.
"Το εξετάσαμε, αλλά το απορρίψαμε διότι ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο δεν επέφερε κάποιον εξορθολογισμό όσον αφορά στην εισαγωγή στις σχολές".
Άλλωστε ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτιμά ότι "με το σχέδιο 'Αθηνά', αυτό θα διορθωθεί. Θα δούμε πώς θα κυλήσει η πρώτη χρονιά και θα πάρουμε οριστικές αποφάσεις".
Όπως είπε "αν από εκεί και πέρα δούμε - με την εμπειρία της φετινής χρονιάς - ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, θα το ξαναμελετήσουμε".
Το επίμαχο σχέδιο "Αθηνά"
Σχετικά με το θέμα του σχεδιασμού της "Αθηνάς" ο υπουργός Παιδείας παρατήρησε:
"Δώσαμε τη φιλοσοφία του σχεδίου 'Αθηνά', και αυτό που προσπαθήσαμε σε πρώτη φάση ήταν να πετύχουμε τον απαραίτητο εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Συζητήσαμε με όλους τους φορείς και τα κόμματα και εξηγήσαμε τις παθογένειες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Έγινε ένα γενναίο πρώτο βήμα".
Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο, "υπάρχει ήδη ένας εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην τεχνολογική εκπαίδευση. Οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν σταματούν. Η διαδικασία των αλλαγών, της μεταρρύθμισης, της αξιολόγησης, της προσαρμογής στα νέα δεδομένα στο χώρο της Παιδείας πρέπει να είναι συνεχής".
Σε ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις, το πάγωμα των προσλήψεων και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε:
"Το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα ήταν ήδη νομοθετημένο από το Νοέμβριο, όσον αφορά στο θέμα των μεταθέσεων. Άρα, ήταν όψιμη η ανησυχία και η έκφραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών. Θέσπισε κοινωνικά κριτήρια, ούτως ώστε να μην έχουμε άκριτα, υποχρεωτικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι, μόνο οι νεοδιόριστοι μπορούν να μετατεθούν. Έχουμε κοινωνικά κριτήρια πλέον. Αυτό είναι ένα έσχατο μέτρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μόνο εάν χρειαστεί στο τέλος".

Share this

0 Comment to "Απόφαση υπ. Παιδείας: Έξι τα επιστημονικά πεδία στις επόμενες Πανελλήνιες"

Δημοσίευση σχολίου