Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα οι φετινές βαθμολογίες – Το 35,35% πήρε βαθμό πρόσβασης κάτω από 10, ενώ μόλις το 5,75% αρίστευσε. Γενικευμένη θα είναι φέτος η πτώση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Του Αποστολου Λακασα
Οι επιδόσεις των υποψηφίων, που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλές... πτήσεις, λόγω και του υψηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων σε κρίσιμα μαθήματα όπως τα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Είναι ενδεικτικό ότι η βάση της πλέον περιζήτητης σχολής, της Ιατρικής Αθηνών, θα βρεθεί κοντά στο όριο των 19.000 μορίων – πέρυσι ήταν στα 19.170 μόρια, χωρίς να αποκλείεται να πέσει κάτω από αυτό, για πρώτη φορά από το 2002, όταν βρέθηκε στα 18.835 μόρια. Το στίγμα τους στην κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα βάλουν και οι αυξομειώσεις του αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα, όπως προέκυψαν από το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μετείχαν συνολικά 80.958 υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (της ομάδας Β΄), οι οποίοι θα διεκδικήσουν 69.288 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2012 στις εξετάσεις είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι (ο αριθμός φέτος μειώθηκε κατά 4,6%). Φέτος καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας των αποφοίτων λυκείου, οι οποίοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις –στην κορυφαία, όπως θεωρείται από πολλούς, στιγμή της σχολικής διαδρομής τους– δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμό πάνω από 10. Το 35,35% πήρε βαθμό πρόσβασης κάτω από 10, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34,1% και το 2011 35,52%. Στον αντίποδα, το 5,75% (8,01% πέρυσι) των υποψηφίων αρίστευσε, με βαθμό πάνω από 18. Από τους υποψηφίους, το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας είχαν εκείνοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης (δεύτερου κύκλου), όπου το 43,8% πήρε βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση. Ετσι, με βάση τις επιδόσεις, ο πρόεδρος του κολεγίου IdEF κ. Εμμανουήλ Αμαργιανάκης και η ομάδα του εκτίμησαν στην «Κ» για την πορεία των βάσεων εισαγωγής τα ακόλουθα:
- 1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικές σχολές): Μόνο το 6,82% των υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης αρίστευσε (8,89% πέρυσι). Κατόπιν τούτων, οι υψηλές βάσεις του πεδίου εκτιμάται ότι θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά, η ίδια τάση διαγράφεται και για τις βάσεις στη βαθμολογική περιοχή 15-17,9, ενώ η τάση αντιστρέφεται στην περιοχή 10-14,9.
- 2ο και 4ο επ. πεδίο (Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνεία): Η καλύτερη σε σχέση με πέρυσι εικόνα των επιδόσεων στη Φυσική κατεύθυνσης δεν μπορεί να ανακόψει την πτώση βάσεων λόγω της μεγάλης αποτυχίας στα Μαθηματικά (πρώτο μάθημα βαρύτητας). Η πτώση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τα 300 μόρια στις περιζήτητες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ, χωρίς να αποκλείεται, σε περιφερειακά ΑΕΙ, πτώση έως και 2.000 μόρια.
- 3ο επ. πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Μόνο στη Φυσική κατεύθυνσης βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι επιδόσεις των υποψηφίων θετικής κατεύθυνσης. Αντίθετα, το «Βατερλώ» στα Μαθηματικά ακολούθησε εκείνο σε Βιολογία και Χημεία, μαθήματα υψηλής βαρύτητας για το πεδίο. Ετσι, οι βάσεις σε Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να κινηθούν πτωτικά κατά περίπου 150 με 200 μόρια.
- 5ο επ. πεδίο (Οικονομικά): Οι αποδόσεις των υποψηφίων όλων των κατευθύνσεων στα Μαθηματικά Γ.Π. και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν δραματικά χαμηλότερες από αυτές του 2012. Καθώς οι υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης απέδωσαν στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών χειρότερα από το 2012, εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών θα κινηθούν πτωτικά, ξεκινώντας από τα περίπου 300 μόρια.
- Στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, λόγω των συγχωνεύσεων Τμημάτων, οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά, με το κατώφλι εισαγωγής να εκτιμάται ότι θα βρεθεί σε 7.000 με 8.000 μόρια.
0 Comment to "Οι επιδόσεις των υποψηφίων ρίχνουν τις βάσεις"
Δημοσίευση σχολίου