Σε πτώση των βάσεων εισαγωγής οδηγεί η φετινή ιδιαιτερότητα του αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα πανεπιστημίου και ΤΕΙ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» ο οποίος αυξήθηκε, καθώς υπολογίζεται από το άθροισμα των θέσεων που δόθηκαν πέρυσι στους υποψηφίους της γενικής σειράς και των θέσεων που δόθηκαν πέρυσι στους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, οι οποίες φέτος καταργούνται. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, περιόρισε τις θέσεις σχολών που οδηγούν στον κορεσμένο δημόσιο τομέα (π.χ. φιλολογίες) και αύξησε τις θέσεις στις σχολές θετικών επιστημών καθώς και στις παραγωγικές σχολές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας, την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 θα εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συνολικά 70.305 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 46.735 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες και οι 23.570 στα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και την ΑΣΤΕ. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 907 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 69.398 θέσεις. Ομως, φέτος ο γενικός αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό της γενικής σειράς (57.895) κατά περίπου 20%. Πρόκειται για φαινομενική αύξηση που προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων -πέρυσι 11.503- που δίνονταν στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια) και την ενσωμάτωσή τους στον γενικό αριθμό εισακτέων. Φέτος, οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων θα έχουν τη δυνατότητα της ελεύθερης μετεγγραφής στο ΑΕΙ που επιθυμούν. Βέβαια, αυτό προκαλεί τις αντιδράσεις των κεντρικών ΑΕΙ (Αττικής, Θεσσαλονίκης) που θα δεχθούν τον μεγάλο όγκο των μετεγγραφών, επιβαρύνοντας έτσι το εκπαιδευτικό τους έργο.
Στις 70.305 θέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις σε στρατιωτικές σχολές, τις ακαδημίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και οι θέσεις για τις ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.
Καθώς φέτος οι 70.305 θέσεις θα διεκδικηθούν από όλους τους υποψηφίους, οι βάσεις εισαγωγής σε σύγκριση με τις βάσεις της περυσινής γενικής σειράς θα πιεστούν πτωτικά σε όλα τα πεδία. Ιδιαίτερα αυτό θα συμβεί στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών (2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο) όπου οι θέσεις αυξάνονται κατά 3% και 5% αντίστοιχα συγκριτικά με πέρυσι. Αντίστροφα, θα υπάρξει μείωση κατά 4% των θέσεων για τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (1ο επ. πεδίο) -ύστερα από την περυσινή μείωση κατά 16%- γεγονός που αντικειμενικά ευνοεί την άνοδο των βάσεων. Ο αριθμός των θέσεων για τις σχολές των επιστημών υγείας (3ο επ. πεδίο) παρέμεινε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.
Βέβαια, η πορεία των βάσεων εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, που θα αρχίσουν στις 27 Μαΐου και παραδοσιακά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται η Εκθεση.
Ειδικά οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς θα διεκδικήσουν ξεχωριστές θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων. Τέλος, όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.
0 Comment to "ΠΤΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ"
Δημοσίευση σχολίου