Απαντήσεις στους «γρίφους» του νέου εξεταστικού συστήματος, που ανακοίνωσε πριν από το Πάσχα, καλείται να δώσει το υπουργείο Παιδείας.
Μπορεί το νέο εξεταστικό -που θα ισχύσει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016- να χαρακτηρίστηκε απλό και να «ξεκλειδώνει» περισσότερες επιλογές σχολών από το προηγούμενο, όμως δεν είναι λίγες, ούτε αμελητέες οι «γκρίζες ζώνες» του.
Εκπαιδευτικοί, σημειώνουν στο theTOC, ότι ο χρόνος πιέζει και η πρώτη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι:
- Ποιοι θα είναι οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε εξεταζόμενο μάθημα
Ο ορισμός των συντελεστών, είναι πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο Παιδείας και θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.
Ασαφής παραμένει ο «χάρτης» των σχολών ανά πεδίο και δεν έχει διευκρινιστεί πού θα ανήκουν μεγάλες ομάδες σχολών
- Πώς θα γίνει η κατανομή των Στρατιωτικών Σχολών;
- Σε ποια πεδία θα ενταχθούν τα Παιδαγωγικά τμήματα και τα ΤΕΦΑΑ;
- Πώς θα κατανεμηθούν οι σχολές της Πληροφορικής;
- Οι Νομικές θα ανήκουν στο πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών. Ομως, τα τμήματα των Πολιτικών Επιστημών, που συνήθως δηλώνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους μετά τις Νομικές, πού θα ενταχθούν; Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών ή σε εκείνο των Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών σπουδών;
- Στα τμήματα Κοινωνιολογίας και ΜΜΕ, θα απαιτείται εξέταση στα Αρχαία ή στα Μαθηματικά;
Το βασικό ερώτημα για το εύρος των επιλογών που θα έχουν οι υποψήφιοι, είναι να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα τμήματα τωνθετικών επιστημών και κυρίως τα χαμηλόβαθμα, που αν περιοριστούν σε ένα πεδίο είναι πιθανό να προκύψουν αρκετά κενά, κυρίως στα ΤΕΙ.
Οι οριστικές αποφάσεις, που θα δώσουν και την τελική μορφή στο νέο εξεταστικό σύστημα του 2016, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας.
Ο «γρίφος» του 3+1+1
Η καινοτομία του νέου εξεταστικού συστήματος -το οποίο θυμίζει τις παλιές «δέσμες»,έλεγαν εκπαιδευτικοί- είναι τα μαθήματα «κλειδιά»που ανοίγουν τις επιλογές των υποψηφίων σε σχολές.
Το υπουργείο Παιδείας… έλυσε τον «γρίφο» 3+1+1. Δηλαδή:
- Τρία μαθήματα κοινά και υποχρεωτικά ανά κατεύθυνση
- Ενα μάθημα επιλογής αλλά υποχρεωτικό και
- Ενα μάθημα επιλογής αλλά προαιρετικό, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν και σχολές ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Το λεγόμενο «μάθημα μπαλαντέρ».
Το πέμπτο μάθημα πολλαπλασιάζει τις σχολές που οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό, από 40 σε περίπου 140.
Τα μαθήματα «κλειδιά» του νέου εξεταστικού
Ποιος είναι πρακτικά, ο ρόλος του μαθήματος «μπαλαντέρ»;
- Για να εισαχθεί κάποιος στους τομείς Υγείας, θα πρέπει να εξετασθεί και στη Βιολογία.
- Για να εισαχθεί στα Παιδαγωγικά Τμήματα πρέπει να εξετασθεί στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.
- Για να δηλώσει ένας μαθητής και σχολές Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών επιστημών, πρέπει να εξετασθεί και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
- Με την επιλογή του μαθήματος των Στοιχείων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών κάποιος «ξεκλειδώνει» τις σχολές σε αντίστοιχα επιστημονικά πεδία και σε τμήματα Ψυχολογίας.
Πού οδηγεί το τέταρτο υποχρεωτικό μάθημα ανά κατεύθυνση
Σημαντικό ρόλο, ως προς την επιλογή σπουδών, παίζει πλέον το 4ο μάθημα που θα επιλέξουν υποχρεωτικά οι υποψήφιοι ανά κατεύθυνση.
Στη Θεωρητική κατεύθυνση:
Στη Θετική Κατεύθυνση:
Στην Κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής:
Αναδημοσίευση από thetoc.gr
0 Comment to "Πώς να λύσετε τον γρίφο των νέων Πανελλαδικών εξετάσεων"
Δημοσίευση σχολίου