Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ(12/6/2023)

 


Σήμερα  οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του ανθρωπιστικού προσανατολισμού εξετάστηκαν στο μάθημα της ιστορίας .

·         Το  θέμα Α1 περιλάμβανε τρεις ορισμούς : Το κόμμα του Θεοτόκη , η Διχοτόμηση του χαρτονομίσματος και η ΕΑΠ, που κρίνονται αναμενόμενοι και εύκολα εντοπίσημοι μέσα στο βιβλίο . Προσοχή όμως , στο κόμμα του Θεοτόκη θα έπρεπε να γίνει αναφορά και στον Ράλλη και Μαυρομιχάλη .

·         Το θέμα Α2 ήταν  πέντε προτάσεις Σ/Λ που περιλάμβανε σημαντικά σημεία της ύλης , εύκολα διαχειρίσιμα   από τους μαθητές .

·         Το θέμα Β1 ήταν ερώτηση ανάπτυξης σχετικά με τη δομή και την οργάνωση του κόμματος των φιλελεύθερων .Την περίοδο 1910-1912 , χωρίς να εντοπίζεται καμία δυσκολία.

·         Το θέμα Β2 ήταν από τα πλέον αναμενόμενα καθώς αφορούσε την περίοδο δημιουργίας της πρώτης  κυβέρνησης της Κρητικής Πολιτείας .

·         Το θέμα Γ1 περιλάμβανε παραθέματα αναφορικά με τη δημιουργία προσφυγικού συνοικισμού στην Ερμούπολη της Σύρου και τους λόγους που οδήγησε στην ανάδειξη της Σύρου σε ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο . Το α ερώτημα απαντάται στο κεφάλαιο ‘’ προσφυγικό ζήτημα ΄΄  στην Ελλάδα , ενώ το β ΄ ερώτημα απαντάται στο κεφάλαιο ‘’οικονομικά ‘’.στην ενότητα για την εμπορική ναυτιλία .Να σημειωθεί ότι παράθεμα για τη Σύρο ήταν και το τελευταίο που πραγματευτήκαμε με τους μαθητές μας μία μέρα πριν τις εξετάσεις .

·         Ακολούθησε το θέμα Δ1 που κάλυπτε την ύλη από το κεφάλαιο του παρευξείνιου Ελληνισμού και συγκεκριμένα το ρόλο του Κ. Κωνσταντινίδη στη δημιουργία αυτόνομης Ποντιακής Δημοκρατίας ,καθώς και τη στάση του Βενιζέλου απέναντι σε αυτό το ζήτημα . Τα τρία υποστηρικτικά κείμενα που δόθηκαν , έδιναν την δυνατότητα στους μαθητές να αξιοποιήσουν  δημιουργικά πληροφορίες και να τις συνδυάσουν με τις ιστορικές τους γνώσεις .

Συνοψίζοντας ,επισημαίνουμε ότι τα θέματα ήταν μετρίας δυσκολίας και οι καλά και μεθοδικά προετοιμασμένοι μαθητές  δεν θα αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα σε όλο το εύρος των ερωτήσεων .

Καλά αποτελέσματα σε όλους  τους μαθητές

ΧΑΤΖΗΣ ΘΩΜΑΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε ΄΄ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ΄΄

 

Share this

0 Comment to "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ(12/6/2023)"

Δημοσίευση σχολίου