Οι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι θα έχουν στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2020, όπως επίσης οι θέσεις που δεν απαιτούν υψηλή εξειδίκευση – πωλητές-εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, χειριστές μηχανών και συναρμολογητές εργαλείων κ.ά. Αυτά αναφέρονται σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", έως το 2020 στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο προβλέπει και μια δεύτερη ομάδα επαγγελμάτων που φαίνεται να επιβιώνουν το 2020 με θετικό πρόσημο (3,6%), αλλά ταυτοχρόνως και με μεγάλη οπισθοχώρηση σε σύγκριση με την εκτίναξη του 38% που παρουσίασαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Πρόκειται για θέσεις που δεν απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο σύνολο της Ε.Ε. Ποιοι ακόμη θεωρείται πιθανό να βρουν δουλειές στην Ελλάδα του 2020; «Πωλητές, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, χειριστές μηχανών και συναρμολογητές εργαλείων», υποδεικνύει η προβολή του Κέντρου.
Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι καθώς και τα συναφή, με αυτές τις ειδικότητες, επαγγέλματα φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις τάσεις που προβλέπει πως θα έχουν διαμορφωθεί το 2020 στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).
Μεγάλοι κερδισμένοι; Iσως είναι υπερβολική η εκτίμηση, καθώς τα επαγγέλματα τεχνικών και τεχνολόγων ναι μεν θα αυξηθούν το 2020, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Κέντρο, κατά 17,7%, αλλά η άνοδος αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτε την έκρηξη που παρουσίασαν κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010 όταν η αύξησή τους ήταν της τάξεως του 51,3%.
Θα συνεχιστεί η απαξίωση επαγγελμάτων συνδεδεμένων με χειροτεχνίες, αλλά και με την εξειδικευμένη απασχόληση στην αγροτική οικονομία και την αλιεία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Στις τελευταίες προγνώσεις του για την εξέλιξη των επαγγελματικών ομάδων μεσοπρόθεσμα στην Ε.Ε των 27 και αναφερόμενο ειδικότερα στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό Κέντρο προβλέπει και μια δεύτερη ομάδα επαγγελμάτων που φαίνεται να επιβιώνει το 2020 με θετικό πρόσημο (3,6%) αλλά ταυτοχρόνως και με μεγάλη οπισθοχώρηση σε σύγκριση με την εκτίναξη του 38% που παρουσίασε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Πρόκειται για τα θέσεις που δεν απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και σύμφωνα με τις προβολές του Cedefop θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο σύνολο της Ε.Ε. (από 9,8% το 2000 σε 10,2% το 2010 και σε 11,2% το έτος 2025).
Ποιοι ακόμη θεωρείται πιθανό να βρουν δουλειές στην Ελλάδα του 2020; «Πωλητές εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, χειριστές μηχανών και συναρμολογητές εργαλείων», υποδεικνύει η προβολή του Κέντρου. Μάλιστα οι ειδικότητες στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να έχουν αύξηση 3,6% το 2020 (έναντι επέκτασης 25,2% τη χρονική περίοδο 20002010). Στο 0,9% προβλέπεται να ανέλθει η αύξηση των χειριστών μηχανημάτων (έναντι αύξησης 3,5% την πρώτη δεκαετία).
Μεγάλη υποχώρηση περιμένει τα ανώτερα και διευθυντικά στελέχη (-10,7% το 2020 έναντι 12,5% της περιόδου 2000-2010), τους ελεύθερους επαγγελματίες (-6,3% έναντι προηγούμενης αύξησης 33,1%, ενώ θα συνεχιστεί η απαξίωση επαγγελμάτων συνδεδεμένων με χειροτεχνίες, αλλά και με την εξειδικευμένη απασχόληση στην αγροτική οικονομία και την αλιεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγροτικές ειδικότητες αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 18,1%, λίγο χαμηλότερη από τη μείωση που σημείωσαν και την περίοδο 20002010 (-27%).
Αυτή η προβολή των ειδικοτήτων που θα επιβιώσουν στο μέλλον περιορίζεται ακόμη περισσότερο εάν μεταφερθούμε στις προβολές για την ανάπτυξη των κλάδων. Mε εξαίρεση τον κλάδο διανομής και μεταφορών ο οποίος προβλέπεται να έχει αύξηση 3% (αύξηση 14,4% είχε και την περίοδο 2000-2010), οι υπόλοιποι κλάδοι που εφοδίασαν την αγορά με θέσεις εργασίας και με νέα επαγγέλματα, εμφανίζουν είτε στασιμότητα, είτε μείωση. Μάλιστα στον επιχειρηματικό τομέα οι τάσεις απασχόλησης δεν εμφανίζουν καμία εξέλιξη το 2020, ενώ στο -14% θα κινηθεί η απασχόληση και στις κατασκευές. Επίσης, στις βιομηχανίες η πτώση της απασχόλησης θα αγγίξει το -4,8%. Συνολικά θα απαιτηθεί σε όλες τις εργασίες μεγαλύτερη εξειδίκευση, ενώ ακόμη και στις παραδοσιακά χαμηλών προσόντων θέσεις θα αυξηθεί η πολυπλοκότητα.
0 Comment to "Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα μέχρι το 2020"
Δημοσίευση σχολίου