πό τη νέα σχολική χρονιά θα ισχύσουν οι αλλαγές για το νέο Λύκειο. Στόχος είναι οι αλλαγές να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι ενώ το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί με τις αλλαγές να σταματήσει να είναι το Λύκειο ένα τεράστιο φροντιστήριο και να παρέχει τη γενική παιδεία που χρειάζονται. Αυτό άλλωστε είπε και ο υφυπουργός Παιδείας χθες σε πρωινή εκπομπή Συμεών Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", δίνεται βάρος στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου. Το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα, επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα των τριών τάξεων αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων και στον υπολογισμό της βαθμολογίας.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα του γενικού λυκείου, στην Α' λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται 34 ώρες, θα έχουν 9 υποχρεωτικά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής. Στη Β' λυκείου 30 ώρες Γενικής Παιδείας, 5 ώρες μαθήματα προσανατολισμού και στην Γ' λυκείου 12 ώρες γενικής παιδείας και 20 ώρες μαθήματα προσανατολισμού.
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει 4 από 5 επιστημονικά πεδία: 1ο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3ο Επιστήμες Υγείας και 4ο Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.
Οι μαθητές της Γ' τάξης με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα από τη 10η Οκτωβρίου επιλέγουν μέχρι δύο πεδία. Επίσης, μια από τις βασικές αλλαγές είναι ότι για την πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα μετράει και ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων λυκείου. Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α' τάξης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β' τάξης με 0,7 και της Γ' τάξης με 0,9. Το άθροισμα θα διαιρείται δια τρία και το πηλίκο θα αποτελεί τον βαθμό προαγωγής και απόλυσης.
Μάλιστα, το σχέδιο νόμου προβλέπει δύο σενάρια για την προσμέτρηση του βαθμού προαγωγής και απόλυσης. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, βαθμός προαγωγής και απόλυσης μεγαλύτερος του μέσου όρου βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζομένων μαθημάτων: όταν συμβαίνει αυτό τότε ο μέσος όρος των μαθημάτων πολλαπλασιάζεται με συντελεστές 0,5 και 0,7 και 0,9 και τα γινόμενα αυτών αθροίζονται και διαιρούνται δια τρία. Έπειτα το πηλίκο θα λογίζεται ως 5ος βαθμός για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, βαθμός προαγωγής και απόλυσης μικρότερο του με΄σου όρου βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζομένων μαθημάτων: σε αυτήν την περίπτωση ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α' Λυκείου προσαυξημένος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,5, ο γενικός βαθμός προαγωγής της Β΄τάξης προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με 0,7 και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ΄τάξης προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με 0,9 αθροίζονται και διαιρούνται δια του τρία. Το πηλίκο λογίζεται ως 5ος βαθμός για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Οι τοπ αλλαγές
*Μειώνονται σε 4 από 6 τα μαθήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις
*Ο απολυτήριος βαθμός κάθε τάξης θα προσμετράται για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
*Μόνο μαθήματα Γενικής Παιδείας θα διδάσκονται στην Α' Λυκείου. Αντίθετα στην Γ' τάξη οι ώρες των μαθημάτων Κατεύθυνσης θα είναι περισσότερες
*Προαιρετική τάξη μαθητείας ενός επιπλέον έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Οι μαθητές θα εργάζονται 28 ώρες την εβδομάδα σε επιχειρήσεις αμειβόμενοι
*Οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014)
Τα εξεταζόμενα μαθήματα
1ο επιστημονικό πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα
Αρχαία
Ιστορία
Λατινικά ή Αρχές Φυσικών Επιστημών
2ο επιστημονικό πεδίο
Νεοελληνική γλώσσα
Μαθηματικά
Φυσική
Χημεία
3ο επιστημονικό πεδίο
Νεοελληνική γλώσσα
Φυσική
Χημεία
Βιολογία ή Μαθηματικά
4ο επιστημονικό πεδίο
Νεοελληνική γλώσσα
Μαθηματικά και Στοιχεία στατιστικής
Οικονομία ή Ιστορία
Οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας ή Οργάνωση και Διοίκηση η Λατινικά
Όσοι επιλέγουν παιδαγωγικά τμήματα θα εξετάζονται σε: Νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, ιστορία και αρχές φυσικών επιστημών
Τέταρτη προαιρετική τάξη μαθητείας για πρακτική άσκηση
"Αλλάζουν όλα στη τεχνική εκπαίδευση των μαθητών, εισάγουμε το τέταρτο έτος μαθητείας", είπε χτες ο υφυπουργός Παιδείας, τονίζοντας πως "αφού τελειώσει ένας μαθητής τα τρία χρόνια στο τεχνολογικό λύκειο, θα κάνει μαθητεία στην επιχείρηση πια, να βλέπει τα πράγματα από κοντά με μια μικρή αμοιβή". Το σχολείο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα είναι υπεύθυνοι για την επιχείρηση, είπε.
Στη τάξη μαθητείας θα εγγράφονται όσοι έχουν τελειώσει τη Γ' τάξη, ενώ θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα περιλαμβάνει μαθητεία σε κάποια επιχείρηση αλλά και θεωρητικό μάθημα ειδικότητας. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας θα είναι 28 ωρών εβδομαδιαίως και θα διέπεται από σύμβαση που θα συνάπτεται μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη.
Τέλος, σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στους μαθητές των ΕΠΑΛ θα προσφέρονται 4 ομάδες προσανατολισμού με συνολικά 23 ειδικότητες: η ομάδα προσανατολισμού τεχνολογικών εφαρμογών,η ομάδα προσανατολισμού διοίκησης και οικονομίας, η ομάδα προσανατολισμού γεωπονίας, τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής και η ομάδα προσανατολισμού ναυτιλιακών επαγγελμάτων
0 Comment to "Νέο Λύκειο: Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας"
Δημοσίευση σχολίου