Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Οριστική η απόφαση για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα

«Κατά το προχθεσινό ραντεβού που είχα στο υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου που είπε ότι είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και δική του να ανοίξει η  Σχολή στην Πάτρα. Μάλιστα με εξουσιοδότησε να το ανακοινώσω στη σημερινή μας εκδήλωση».

Η ίδρυση της Νομικής θα γίνει στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα συμπεριληφθεί σε Σχέδιο Νόμου για τις Σχολές στο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Β. Κυριαζοπούλου, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 54ης Επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το αίτημα για ίδρυση Νομικής Σχολής έχει ξεκινήσει το 2002, όταν είχε συγκροτηθεί Επιτροπή από έγκριτους Νομικούς για να εξετάσει το θέμα. Η Επιτροπή είχε κάνει θετική πρόταση.
Αντίθετοι οι δικηγορικοί σύλλογοι
Οι δικηγορικοί σύλλογοι τονίζουν: «Ως προς την ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, υπενθυμίζει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα», σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στις 5-2-18, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας χαρακτηρίζοντας τότε ισχυρή την υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Μέχρι σήμερα ο υπουργός δεν έχει ανταποκριθεί για συνάντηση»
Την αντίθεσή στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, όπως εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Παιδείας, χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα, εξέφρασε η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας μετά την σχετική ανακοίνωση Γαβρόγλου στο Περιφερειακό Συνέδριο.
Η ολομέλεια υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι μέχρι και σήμερα ο υπουργός δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την ολομέλεια παρά τα επανειλημμένα προς τούτο αιτήματα και τονίζει ότι η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό, και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν οι δικηγόροι, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα, και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες νομικές σχολές, ιδίως δε η Νομική Σχολή Κομοτηνής για προφανείς λόγους.
«Παιχνίδια» με τη Νομική στη Θράκη
Υπενθυμίζεται επίσης ότι «επικίνδυνα παιχνίδια με την ευαίσθητη ακριτική περιοχή της Θράκης» χαρακτηρίζουν φορείς της περιοχής το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για ίδρυση τέταρτης Νομικής που θα υποβαθμίσει τη Νομική σχολή στην Κομοτηνή.
Στο σχέδιο που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο προσθέτουν επίσης φορείς και καθηγητές της περιοχής τις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για συνένωση του ΤΕΙ Καβάλας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που είναι και ο φυσικός του χώρος, όπως επισημαίνουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος απογύμνωσης της περιοχής, όπως λένε, προσθέτουν και το νέο σύστημα μετεγγραφών που θα οδηγήσει αυτονοήτως πολλούς φοιτητές σε κεντρικά Πανεπιστήμια. Επίσης με νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα για μετακίνηση καθηγητών σε κεντρικά Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης ύστερα από συμπλήρωση 15ετούς υπηρεσίας σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Καθηγητές θυμίζουν με νόημα ότι η Νομική Κομοτηνής ιδρύθηκε το 1974 με σκοπό την δημογραφική ενίσχυση της περιοχής και την πνευματική θωράκιση της με σπουδαίους καθηγητές και νέους φοιτητές. Πληροφορίες πάντως επισημαίνουν ότι μετά τις εξαγγελίες για τέταρτη νομική σχολή, θα συζητηθεί η δημιουργία

Share this

0 Comment to "Οριστική η απόφαση για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα "

Δημοσίευση σχολίου