Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Αλλαγές στις εξετάσεις στο Λύκειο: Μείωση μαθημάτων από το τρέχον έτος

Μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων και αλλαγές στον τρόπο εξέτασης στο λύκειο για το τρέχον σχολικό έτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σε ποια μαθήματα θα εξετάζονται οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου.

Λιγότερα μαθήματα θα δίνουν στην Α' και τη Β' λυκείου οι μαθητές, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβαν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα λύκεια της χώρας, σχετικά με Προεδρικό Διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί.
Ειδικότερα, για την Α' Λυκείου, τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις μειώνονται σε 8, από 13 που είναι σήμερα.
Πρόκειται για τα εξής:
- Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
- Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία
- Άλγεβρα
- Γεωμετρία
- Ιστορία,
- Φυσική
- Χημεία
- Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία)
Τα παραπάνω θα αποτελούν την ομάδα Α' μαθημάτων. Η ομάδα Β' θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.
Όσον αφορά στη Β' Λυκείου, τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις (ομάδα Α') θα είναι 6, αντί 16 που είναι σήμερα.
Πρόκειται για τα μαθήματα:
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη εξέταση), Ιστορία, Βιολογία,
Μαθηματικά (μόνο ο κλάδος Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών), καθώς επίσης και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.
Η ομάδα Β' περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.
Για τη Γ΄τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι 4, όπως είναι ήδη γνωστό. Η ομάδα Α' περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις και είναι τα εξής:
Νέα Ελληνικά (με κλάδους τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιολογία.
Η ομάδα Β' περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού και τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
Τέλος, το ΠΔ θα αναφέρεται και στις εξετάσεις της Γ' και Δ' τάξης του εσπερινού ΓΕΛ. Αναλυτικότερα, για την Γ' Εσπερινού ΓΕΛ (4ετούς φοίτησης), προβλέπονται 6 εξεταζόμενα μαθήματα (ομάδα Α'):
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση), Βιολογία, Μαθηματικά (μόνο ο κλάδος Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών), καθώς επίσης και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.
Η ομάδα Β΄ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.
Για τη Δ' τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, η ομάδα Α' θα περιλαμβάνει 4 εξεταζόμενα μαθήματα, τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις. Πρόκειται για τα μαθήματα:
Νεοελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιολογία.
Η ομάδα Β' περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε όλες τις τάξεις του Ημερησίου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα διενεργούνται στα μαθήματα όλων των ομάδων δύο υποχρεωτικές ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, μία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου με εξαίρεση τα μαθήματα «Φυσική Αγωγή» και «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες», στα οποία δεν θα διενεργείται καμία γραπτή δοκιμασία.
Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα, αν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, και η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου δεν πραγματοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο, τότε διενεργούνται και οι δύο ωριαίες γραπτές δοκιμασίες στο δεύτερο τετράμηνο.

Share this

0 Comment to "Αλλαγές στις εξετάσεις στο Λύκειο: Μείωση μαθημάτων από το τρέχον έτος"

Δημοσίευση σχολίου