Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Σχολιασμός στα θέματα Φυσικής Προσανατολισμού 10-6-2022

 


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ , 10/6/2022

            Τα θέματα στα οποία κλήθηκαν οι μαθητές να διαγωνιστούν, χαρακτηρίζονται από κλιμακούμενη δυσκολία. Μικρές παγίδες-ιδιαιτερότητες υπάρχουν διάσπαρτες σε διάφορα ερωτήματα κάθε θέματος. Ο χρόνος των 3 ωρών αρκούσε, χωρίς όμως να αφήνει πολλά περιθώρια για έλεγχο.

Το θέμα Α στη πλειονότητα των ερωτημάτων ήταν αρκετά βατό, όπου οι μαθητές εξασκήθηκαν στη γνώση της θεωρίας όσο και σε εφαρμογή απλών τύπων (Α2,Α3,Α5γ).

Το θέμα Β αποτελούνταν από το Β1, μια εφαρμογή των απλών αρμονικών ταλαντώσεων, όπου αν και θέμα πολυδουλεμένο, έκρυβε μια ιδιαιτερότητα που απαιτούσε λίγη προσοχή. Το Β2 ζητούσε από τους διαγωνιζόμενους να αποδείξουν τις γνώσεις τους στην κίνηση ρευστού. Συγκεκριμένα απαιτούνταν εφαρμογή του Θεωρήματος Torricelli και σχέσεις μεταξύ των παροχών στις οπές. Η κρούσεις κάνουν την εμφάνιση τους στο θέμα Β3, στο οποίο οι δουλεμένοι μαθητές δεν θα είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα, αν ερμήνευαν σωστά το διάγραμμα που δινόταν.

Ο ηλεκτρομαγνητισμός έκανε και φέτος αισθητή την παρουσία του στο Θέμα Γ. Θέμα σχεδόν παρόμοιο με προηγούμενη χρονιά με τη διαφορά ότι το σύστημα των αγωγών ήταν κατακόρυφο. Το θέμα πραγματευόταν φαινόμενο επαγωγής και απαιτούσε μεθοδική σκέψη, και σωστή χρήση των εξισώσεων (νόμος Lenz, νόμος Νεύτωνα, συνδεσμολογία).Δεν κρύβονταν παγίδες σε αυτό το θέμα. Απαιτούσε όμως μεθοδικότητα. Καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν θα είχαν πρόβλημα να δουλέψουν όλα τα ερωτήματα.

Το θέμα Δ μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως ένα «κλασσικό » θέμα μηχανικής στερεού και σύνδεσης σωμάτων με νήμα. Εδώ οι μαθητές καλούνταν να αποδώσουν σωστά τις ασκούμενες δυνάμεις στα σώματα. Η σωστή και βήμα-βήμα τεκμηρίωση των ερωτημάτων, οδηγούσε στην επίλυση των ζητούμενων. Τόσο η ισορροπία του στερεού όσο και η σύνθετη κίνηση αποτελούσαν ζητούμενα. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να εστιάσουν κάθε φορά στο τμήμα του σχήματος στο οποίο απαιτούνταν. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονταν τα ερωτήματα Δ3 και Δ4, στα οποία θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν λάθη.

 

Τσιουμίτας Κωνσταντίνος, Φυσικός

Share this

0 Comment to "Σχολιασμός στα θέματα Φυσικής Προσανατολισμού 10-6-2022"

Δημοσίευση σχολίου