Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το σχέδιο "Αθηνά" για ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τα κουφά των συγχωνεύσεων και οι αναγνώσεις τους…


Το σχέδιο "Αθηνά" για ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τα κουφά των συγχωνεύσεων και οι αναγνώσεις τους…
Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι το σχέδιο συγχώνευσης της ανώτατης εκπαίδευσης, γνωστό ως «Αθηνά», είναι γραμμένο στο πόδι, καθώς πολλές από τις «απορροφήσεις» τμημάτων είναι κατά το κοινώς λεγόμενο... κουφές.
Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντανακλά τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ. Για παράδειγμα, συρρικνώνεται το ΤΕΙ Χαλκίδας υπέρ Λαμίας, από την οποία εκλέγεται ο κ. Σταϊκούρας, σε βάρος του Σίμου Κεδίκογλου, οι μετοχές του οποίου είναι ιδιαίτερα πεσμένες μετά το φιάσκο Διαμαντόπουλου.
Η τρίτη ανάγνωση είναι ότι το σχέδιο «Αθηνά» θέτει σε κίνηση αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν ο νόμος Διαμαντοπούλου και οι διορθώσεις του από τον Κ. Αρβανιτόπουλο: τη μετάλλαξη και συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε πεδίο.
Πρώτη ανάγνωση: Η προχειρότητα
Η κάθε ανάγνωση δεν αναιρεί την άλλη. Όμως η τρίτη είναι αυτή που τελικώς φωτίζει την «Αθηνά». Αντλούμε το παράδειγμα από την επιστολή μιας φοιτήτριας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που κατακρεουργείται από το δόρυ της «Αθηνάς». Η φοιτήτρια αυτή σπουδάζει στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων που τώρα ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας. Όπως γράφει, «τα μαθήματα που διδασκόμαστε αφορούν τη Γεωπονία, την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αγροτική Οικονομία. Σύμφωνα με το σχέδιο 'Αθηνά' το τμήμα μου μεταφέρεται στις Σέρρες στη Σχολή Διοίκησης και το όνομα που αποκτά είναι: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργάνωσης και Συστημάτων».
Και η φοιτήτρια αναρωτιέται: πώς είναι δυνατόν να αρχίσουμε ξαφνικά να παρακολουθούμε οικονομικά μαθήματα, ενώ μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε γεωπονικά; Πιστεύουμε ότι η απόφαση για το τμήμα μας ήταν καθαρά λόγω ονόματος και όχι λόγω γνωστικού αντικειμένου. Γι’ αυτό λοιπόν δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας αλλάξει πόλη, πόσο μάλλον γνωστικό αντικείμενο. Είμαστε γεωπόνοι και όχι οικονομολόγοι!».
Η φοιτήτρια από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διαβάζει την απορρόφηση του τμήματός της από ένα άλλο άσχετο, ως αποτέλεσμα προχειρότητας, ακόμα και λάθους, ελπίζοντας ότι, αν εξηγηθεί, μπορεί και να διορθωθεί και να μην αναγκαστούν οι φοιτητές «να φτάσουν στα άκρα» για να περιφρουρήσουν το τμήμα τους και τις σπουδές τους. Αν το σχέδιο «Αθηνά» ήταν σε συνεννόηση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προφανώς και δεν θα περιλάμβανε τέτοιου είδους συγκολλήσεις. Όμως και τώρα η φοιτήτρια μπορεί να ελπίζει ότι το υπουργείο θα αναγνωρίσει το λάθος και θα αποκαταστήσει. Άλλωστε το υπουργείο Παιδείας έχει αλλάξει μέχρι τώρα τέσσερις φορές το σχέδιο «Αθηνά», μετακομίζοντας πληθώρα τμημάτων εδώ κι εκεί, πριν αποφασίσει την τελική τους θέση.
Δεύτερη ανάγνωση: Ο πολιτικός χάρτης
Όμως το θέμα δεν τελειώνει με την πρώτη ανάγνωση. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης, απέδωσε σε πολιτικό δάκτυλο την εξαφάνιση του ιδρύματος υπέρ των Σερρών. «Σύμφωνα με ηχητικά ντοκουμέντα πολιτικών εκπομπών», τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καρακολτσίδης, «φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση από μεγάλη πολιτική οικογένεια του νομού Σερρών». Δηλαδή την οικογένεια Κ. Καραμανλή που ετοιμάζεται να εισάγει στην πολιτική σκηνή και τον Καραμανλή τον Γ’.
Όμως ούτε κι αυτό επαρκεί από μόνο του για να εξηγήσει τη μανία της «Αθηνάς» εις βάρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το οποίο χάνει το 60% των τμημάτων του και περίπου 10 έως 12.000 φοιτητές. Να σημειωθεί ότι συνολικά το 40% του σχεδίου «Αθηνά» για τα ΤΕΙ, αφορά τη Θεσσαλονίκη.
Τρίτη ανάγνωση: Αυτό το οικόπεδο ποιος θα το πάρει;
Και εδώ ερχόμαστε στην τρίτη ανάγνωση: Τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση. Μία από τις πλευρές είναι η ίδια η περιουσία των ιδρυμάτων. Αλήθεια ποιο είναι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που διαλύεται; Ένα κεντρικό ίδρυμα της χώρας με 40 χρόνια ιστορίας, υποδομές και περιουσία. Μόνο η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, θυμηθείτε την επιστολή της φοιτήτριας, έχει ιδιόκτητο αγρόκτημα 2.000 στρεμμάτων, με σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλού κόστους και εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό για τις οποίες έχει δαπανηθεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.
Άλλο παράδειγμα είναι το ΤΕΙ Χαλκίδας που χάνει πέντε από τα 8 τμήματά του υπέρ Λαμίας και Θήβας. Είναι δυνατόν να μην πάρει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι το ΤΕΙ Χαλκίδας διαθέτει τεράστιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 24.430 τ.μ. οι οποίες αναπτύσσονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 204.000 τ.μ. και περιλαμβάνουν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια άριστης υλικοτεχνικής υποδομής, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκη, ιδιόκτητη Σπουδαστική Εστία χωρητικότητας 408 κρεβατιών, ελικοδρόμιο, εστιατόριο το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί το σύνολο των φοιτητών καθημερινά, κυλικείο, κήπους, γήπεδα, χώρους στάθμευσης;
Τι θα απογίνουν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις; Είναι τυχαίο ότι από το σχέδιο «Αθηνά», διαλύονται τα κεντρικότερα ΤΕΙ (μεταξύ των οποίων και της Πάτρας) ενώ τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ομοσπονδιοποιούνται, με όλα τα ενδεχόμενα για τη μελλοντική τους πορεία, ανοικτά;
Οι τεράστιες εκτάσεις αλλά και κτηριακές υποδομές που διαθέτουν τα ιδρύματα αυτά είτε θα επανέλθουν στο Δημόσιο και από εκεί στο ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, είτε θα μείνουν στην ιδιοκτησία των ιδρυμάτων προς «αξιοποίηση». Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει να καλυφθεί το κενό. Με το άρθρο 30 του Ν. 4111/13, δίνεται η ευκαιρία να δημιουργηθούν ιδιωτικά παραρτήματα της Σχολής ή νέα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση ιδιωτικοποιείται από τα μέσα. Είναι μια από τις «αθέατες» πλευρές του Σχεδίου «Αθηνά» που τελικώς έρχεται να φωτίσει πλήρως κάποια από τα «κουφά» των συγχωνεύσεων.

Share this

0 Comment to "Το σχέδιο "Αθηνά" για ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τα κουφά των συγχωνεύσεων και οι αναγνώσεις τους…"

Δημοσίευση σχολίου