Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το σχέδιο "Αθηνά" απογειώνει τις βάσεις

Εκρηξη των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, ιδίως στα ΤΕΙ, αναμένεται να πυροδοτήσει φέτος η εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί ενδεχομένως και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς τις αιχμηρότερες "γωνίες" της αρχικής εκδοχής του που είχαν αναστατώσει τους Θεσσαλονικείς, τους Πατρινούς, αλλά και τα πέντε μονοθεματικά ΑΕΙ της Αττικής.
Οι τελευταίες πληροφορίες για την έκταση των αλλαγών που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο σχέδιο Αθηνά αναφέρουν ότι η βελτιωμένη εκδοχή του περιορίζει τον αριθμό των φοιτητικών μετακινήσεων.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", αντίστοιχα, περιορίζεται και ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν φέτος στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς μειώνεται ο αριθμός των Τμημάτων, γεγονός που ενεργοποιεί το βασικό αξίωμα των Πανελλαδικών, σύμφωνα με το οποίο θέσεις και βάσεις είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη.
Τα ΤΕΙ, για παράδειγμα, θα χάσουν το 30% των περυσινών θέσεών τους, ενώ τα παραδείγματα θα υποδεχθούν κατά 15% περισσότερους εισακτέους.
Με βάση το σχέδιο "Αθηνά" οι σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών θα έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν 2.000 λιγότερους εισακτέους. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί κατακόρυφα ο ανταγωνισμός και παράλληλα να ανέβουν οι βάσεις.
Στο δεύτερο πεδίο πάντως οι θέσεις αναμένεται να αυξηθούν από 7.500 σε 9.500.
Στο τρίτο πεδίο σπουδών που αφορά στις σχολές υγείας οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Θα υπάρξουν μόνο λίγες αυξομειώσεις και έτσι και οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.
Στο τέταρτο και το πέμπτο πεδίο θα υπάρξουν μειώσεις εισακτέων ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσουν πολύ τις βάσεις.
Σημειώνεται ότι οι φετινές πανελλήνιες ξεκινούν στις 17 Μαΐου.
Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποβάλλουν, ήδη, στο λύκειο τους αίτηση - δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Σχετική αίτηση - δήλωση υποβάλλουν και οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων και μόνο εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές/Αστυνομικές Σχολές/Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού/ΤΕΦΑΑ.
Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μπορούν να είναι μόνο οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β' των ετών 2011 ή 2012. Όπως έχει, ήδη, ανακοινωθεί, η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης λήγει την Τρίτη, 5 Μαρτίου. Επισημαίνεται, ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση - δήλωση.
Περισσότερο ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας  http://www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Share this

0 Comment to "Το σχέδιο "Αθηνά" απογειώνει τις βάσεις"

Δημοσίευση σχολίου