Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η κατοχή κινητού μηδενίζει τα γραπτά στις εξετάσεις

Η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σημαίνει μηδενισμό του γραπτού, έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και απέρριψε την αίτηση γονέων μαθητή ο οποίος την ώρα των γραπτών εξετάσεων χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η κόλλα του.



Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ο «νομοθέτης απαγόρευσε ρητώς την μεταφορά και κατοχή από υποψηφίους μέσα στα εξεταστικά κέντρα ορισμένων αντικειμένων, όπως κινητού τηλεφώνου, τα οποία μπορούν να καταστούν αντικείμενα δολίευσης».

Η απαγόρευση αυτή είναι, σύμφωνα με τους Εφέτες, «απόλυτη, δηλαδή δεν απαιτείται για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων να αποδειχθεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον εξεταζόμενο μαθητή κατά τρόπο που δολιεύεται η διαδικασία των εξετάσεων, αλλά αρκεί η διαπίστωση ότι αυτός φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να καταστεί σε κάθε περίπτωση αντικείμενο παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων».

Ο λόγος για τον οποίο νομοθετήθηκε αυτή η απαγόρευση, υπογραμμίζουν οι δικαστές, είναι «το γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, λόγω των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα επικοινωνίας κατά την ώρα των εξετάσεων μεταξύ του χρήστη τους και άλλων προσώπων, εκτός εξεταστικών κέντρων, που έχουν πρόσβαση στις λύσεις των θεμάτων, οπότε ο χρήστης μπορεί να λάβει ευχερώς πληροφορίες και απαντήσεις επί των θεμάτων, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους επιτηρητές, λόγω της πολυπλοκότητας των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων και της σύγχρονης τεχνολογίας τους, που επιτρέπει ακόμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet) και στον τεράστιο πλούτο πληροφοριών που διαθέτει αυτό».

Ο μηδενισμός του γραπτού των μαθητών που έχουν κινητό τηλέφωνο μέσα στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, καθώς το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για «τη διασφάλιση του κύρους και του αδιάβλητου των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι γονείς μαθητή ο οποίος συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις του περασμένου έτους και την ημέρα που έγραφε το μάθημα της «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», χτύπησε το κινητό τηλέφωνό του. Ο μαθητής το απενεργοποίησε και το παρέδωσε στις επιτηρήτριες. Αμέσως κλήθηκε η Λυκειακή επιτροπή και μέχρι αυτή να φτάσει στην αίθουσα ο μαθητής έγραψε περίπου πέντε γραμμές στο γραπτό του. Η Λυκειακή επιτροπή πήρε το γραπτό και τον κάλεσε σε απολογία.

Ο μαθητής είπε ότι δεν έφερνε το κινητό τηλέφωνο κάθε μέρα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά μόνο εκείνη την ημέρα, επειδή τελείωναν οι εξετάσεις και θα τηλεφωνούσε στους φίλους του για να συναντηθούν.Ο πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε το κινητό τηλέφωνο του και είδε ότι υπήρχε μια κλήση που είχε γίνει κατά το διάστημα που ήταν στο εξεταστικό κέντρο, η οποία, όπως είπε ο μαθητής, ήταν από έναν συμμαθητή του από το φροντιστήριο. Κατόπιν όλων αυτών μηδενίστηκε το γραπτό του.

Share this

0 Comment to "Η κατοχή κινητού μηδενίζει τα γραπτά στις εξετάσεις"

Δημοσίευση σχολίου