Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Πού θα κυμανθούν οι βάσεις. Περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές

Ακόμα και 600 με 700 μόρια υψηλότερα εκτιμάται ότι θα είναι οι βάσεις σε κάποια περιζήτητα υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά Τμήματα και έως 300 στις Ιατρικές και Νομικές Σχολές.
Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται πως συγκρατούνται οι βάσεις για τα δημοφιλή Οικονομικά Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, ενώ υποχώρηση θα υπάρχει σε ορισμένα "καλά" τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων αλλά και σε Παιδαγωγικά, τα οποία χρόνο με τον χρόνο επιλέγονται από λιγότερους υποψηφίους.
Η κίνηση των βάσεων, πάντως, δεν θα είναι κοινή ακόμη και σε ομοειδή τμήματα καθώς θα εξαρτηθεί από το αν δόθηκαν φέτος περισσότερες ή λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι, από τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά κατεύθυνση αλλά και τις επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο.
Ένας απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι χιλιάδες τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, οι οποίοι αναμένεται ελεύθερα σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας.
Η σειρά προτίμησης των σχολών επιλογής στο μηχανογραφικό είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις βάσεις σε δεκάδες τμήματα.
Τη Δευτέρα έληξε η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων και πλέον έχει συμπληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι "παζλ" με τα δεδομένα των Πανελλαδικών.
Η εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο ΕΠ: Άνοδος των βάσεων η οποία δεν θα είναι μεγάλη και θα φτάσει για τις υψηλόβαθμες Νομικές Σχολές αλλά και τα Φιλολογικά Τμήματα έως και τα 250 μόρια, εκτιμάται ότι θα υπάρχει βάσει των βαθμολογικών επιδόσεων.
Ωστόσο, τα ξενόγλωσσα τμήματα, εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα, πιέζονται καθοδικά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών.
2ο-4ο ΕΠ: Εκτόξευση των βάσεων σε περιζήτητα Πολυτεχνικά Τμήματα όπως Πολιτικών Μηχανικών που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 700 μόρια δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις.
Μικρότερη θα είναι η άνοδος σε τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών (έως 400) και ακόμη μικρότερη στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα δύο ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο).
Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου η άνοδος αναμένεται να φτάσει έως τα 350 μόρια.
3ο ΕΠ: Σημαντική άνοδος για τα δεδομένα του 3ου επιστημονικού πεδίου όπου καταγράφονται κάθε χρόνο οι υψηλότερες βάσεις εισαγωγής, αναμένεται για τους φετινούς υποψηφίους.
Η άνοδος στις Ιατρικές Σχολές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τα 150 μόρια και δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 300 για ορισμένα τμήματα.
5ο ΕΠ: Στα περσινά επίπεδα με πιθανότητα μικρής υποχώρησης ανάλογα και με τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Μπορεί οι επιδόσεις να ήταν καλύτερες από πέρυσι, ωστόσο έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν αυτές τις σχολές, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων. Υποχώρηση των βάσεων εκτιμάται ότι θα υπάρχει σε σχολές μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών.

Share this

0 Comment to "Πού θα κυμανθούν οι βάσεις. Περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές"

Δημοσίευση σχολίου