Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πανελλήνιες 2014: Οι πέντε λόγοι έκρηξης των φετινών βάσεων

* Τα θέματα στις εξετάσεις που δόθηκαν φέτος ήταν σαφώς ευκολότερα από τα θέματα της περασμένης χρονιάς. Ο παράγοντας αυτός αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί την σπουδαιότερη συνιστώσα που ωθεί τις βάσεις ανοδικά ή αντίστοιχα, καθοδικά.
* Η μείωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων είναι η δεύτερη συνιστώσα που επηρέασε σημαντικά την κίνηση των βάσεων.
* Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι σημαντικότατος παράγοντας που μετακινεί το ασανσέρ των βάσεων είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Για τις πρωτοκλασάτες όμως σχολές, οι προτιμήσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο δεν παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές. Λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει το σύνολο των οικογενειών και λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, οι νέοι προτίμησαν τις σχολές που δίνουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό συνετέλεσε οι σχολές που δίνουν ευκολότερα επαγγελματικά πόστα να παρουσιάζουν άνοδο των βάσεων, ενώ οι σχολές που οδηγούν σε σίγουρη ανεργία, να σημειώνουν πτώση. Εδώ αρκεί να σημειώσουμε ότι οι σχολές Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν αύξηση κατά 1.410 μόρια!
* Οι σχολές της επαρχίας παρουσίασαν αύξηση επειδή οι υποψήφιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς μετεγγραφών. Με την ελπίδα ότι θα πάρουν λοιπόν, την πολυπόθητη μετεγγραφή για σχολές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δήλωσαν ευκολότερα προτιμήσεις για τις σχολές της επαρχίας, πράγμα που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
* Οι καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας μετακίνησαν προς τα πάνω πολλές σχολές και μάλιστα, με μεγαλύτερη ορμή από πέρυσι. Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας είναι: Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία για το πρώτο πεδίο, Μαθηματικά και Φυσική για το 2ο και 4ο πεδίο, Βιολογία και Χημεία για το 3ο, Μαθηματικά, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Στοιχεία Στατιστικής για το 5ο πεδίο.

Share this

0 Comment to "Πανελλήνιες 2014: Οι πέντε λόγοι έκρηξης των φετινών βάσεων"

Δημοσίευση σχολίου